10 cerinţe pentru părinţii de înotători

Adaptare după Ed Clendaniel’s 10 Commandments for Little League Parents.

1. Să nu impui ambiţiile tale copilului tău.

Aminteşte-ţi că înotul este activitatea copilului tau. Îmbunătăţirile, precum şi progresele apar la rate diferite pentru fiecare individ. Nu judeca progresul copilului tău pe baza performanţei obţinute de alţi sportivi şi nu-l forţa să facă ceea ce crezi tu că ar trebui să se facă. Cel mai frumos lucru despre înot este că fiecare persoană poate să depună eforturi pentru a-şi îmunătăţi recordul personal, beneficiind de forma de organizare competitivă a înotului.

2. Îl vei sprijini necondiţionat

După antrenament sau după un concurs, există doar o singură întrebare pe care poţi s-o pui copilului tău, – “Te-ai distrat?” În cazul în care concursurile şi antrenamentele nu sunt distractive, copilul tău nu ar trebui să fie obligat să participe.

3.Tu nu vei fi antrenorul copilului tău

Nu aduce atingere statutului antrenorului profesionist, încercând să antrenezi copilul. Treaba ta este de a oferi dragoste si sprijin. Antrenorul este responsabil pentru partea tehnică, conform jobului său. Tu nu ar trebui să oferi consiliere cu privire la strategia de cursă sau antrenament. Niciodată să nu-ţi plăteşti copilul pentru o performanţă obţinută. Aceasta va servi doar pentru a deruta copilul tău cu privire la motivele să depună eforturi pentru excelenţă şi să slăbească relaţia înotător – antrenor.

4. La un concurs de înot, vei spune doar lucruri pozitive

Trebuie să încurajezi şi nu să critici copilul tău sau antrenorul. Ambii ştiu când au greşit. Amintiţi-vă că “ţipând la” nu este acelaşi lucru ca “aplauze pentru”.

5. Vei înţelege temerile copilului tău

Experienţele noi pot fi situatii stresante. Este în regulă pentru copilul dumneavoastră să fie speriat. Nu ţipa sau înjosi, asigură-ţi copilul că antrenorul nu l-ar fi înscris în concurs în cazul în care copilul tău nu ar fi fost pregătit. Aminteşte-şi că rolul tău este să iubeşti şi să sprijini copilul de-a lungul întregii experienţe sportive.

6. Tu nu vei critica oficialii

Vă rugăm să nu criticaţi pe cei care fac tot ce pot în poziţii care de obicei sunt neplătite. În competiţiile de înot, majoritatea oficialilor sunt voluntari şi din acest motiv merită respectul nostru.

7. Respectă onoarea antrenorului copilului tău

Legătura dintre antrenor şi înotător este specială. Aceasta contribuie la succesul copilului tău. Nu critica antrenorul în prezenţa copilului.

8. Vei fi loial şi un suporter de încredere al echipei tale

Însuşeşte-ţi obiectivele clubului copilului tău şi încurajează colegii de echipă ai copilului tău. Proba de înot este un efort solitar şi greu, iar sprijinul colegilor de antrenament este întotdeauna binevenit. Gândeşte-te cum poţi ajuta tu echipa şi cu siguranţă cei din jurul tău te vor aprecia.

9. Să oferi copilului alte obiective în afara celui de a fi învingător

Cei mai de succes înotători au învăţat să se concentreze asupra procesului şi nu a rezultatului. Este mai important să-ţi îmbunătăţeşti performanţele, decât să câştigi cu orice preţ. Un înotător de elită spunea că “Mi-am dorit să dobor recordul mondial şi am făcut-o. Dar altcineva a făcut-o deasemenea cu foarte puţin mai rapid decât mine. Mi-am îndeplinit obiectivul şi am pierdut. Acest eşec mă face un ratat? Nu. Deloc. Eu sunt foarte mândru de recordul meu personal”. Ce perspectivă extraordinară de a continua prin viaţă!

10. Să nu te aştepţi să devină un campion olimpic

Calculează câţi înotători sunt în lume şi vezi care este probabilitatea de a fi campion olimpic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>